O nama

Ljevaonica umjetnina » Ujević «, utemeljena je 1982. godine. Utemeljitelj i vlasnik ljevaonice je Damir Ujević, rođen u Zagrebu, 1956. god.. Stručno se usavršavao u Njemačkoj od 1971 – 1975.


Ljevaonica umjetnina «Ujević» podjeljena je u tri segmenta pružanja usluga:

Prvi dio se sastoji od pružanja kompletne usluge: modeliranja gline, lijevanja u gips , retuširanja gipsa prije lijevanja. Prema Vašoj želji angažiramo i autora, a surađujemo s kiparima svih orijentacija od tradicionalnih - klasičnih kipara do kipara suvremenih - modernih usmjerenja.

Drugi je dio pružanje usluga lijevanja tj. izrade negativa, lijevanje u broncu i patiniranja kako bi svaki umjetnik dobio mogućnost realizirati sve svoje umjetničke zamisli. Također pružamo i svu stručnu pomoć i savjete, od ideje do gotove realizacije.

Kao treći segment, ljevaonica umjetnina «Ujević», osim izrade i lijevanja vrši restauriranje skulptura i građevina. Od modeliranja dijelova koji nedostaju, lijevanja istih, do čišćenja divlje patine, cizeliranja u rukopisu autora, ponovnog patiniranja, te skidanja grafita sa spomeničke baštine. U okviru ljevaonice zaposlen je i kipar restaurator, koji je specijalizirao restauraciju u Londonu. Budući da svakom poslu takve vrste pristupamo pojedinačno, nastojimo angažirati kipara ili stručnjaka koji je surađivao s pokojnim autorom, ili pak izuzetno dobro poznaje djelo i rukopis istog, kako bi što vjerodostojnije izvršili restauraciju.


Od utemeljenja ljevaonice izradili smo više od 20 000 skulptura – malih i velikih, a radimo s najeminentnijim hrvatskim kiparima današnjice. Također radimo za umjetnike iz inozemstva kao što su: Walter Melcher, Karl Shussler, Pepo Pilcher, Arman... Te, se tako skulpture izrađene u našoj radionici nalaze po cijelom svijetu od Austrije, Monaka, SAD, Argentine do Australije.

Referentna lista

HRVATSKI SOKOL
PRIZEMLJENO SUNCE
FRA GRGA MARTIĆ
KARDINAL ALOJZIJE STEPINAC
RAMSKI KRIŽ
FRA GRGA MARTIĆ
KRALJ TOMISLAV
SPOMENIK POGINULIM BRANITELJIMA